Gebruikersnaam:
Wachtwoord: Opslaan?Research aanbod
Analyses (1337)
Rapporten (75)
English (7)

Probeer gratis:
Whitepapers (1)
Analyses (76)

- Abonneer nu
- Login vergeten?
- Contact

Zoek in archief
Meer zoekopties..

AME ANALIST
Strategisch ICT bedrijven vergelijken op basis van jaarcijfers?

Meer info..

Lichtpunten bij Ordina
Overheid komt volgend jaar wel terug.
Door Adriaan Meij

24 Aug 2011 - Ordina is terug van weggeweest. Als een van de weinige ICT dienstverleners toont de onderneming over de eerste helft van 2011 positieve resultaten.

Ordina hervindt zich met focus op overheid, financiŽn, zorg en industriebranches. Met kijk op de bedrijfsprocessen die spelen en hoe ICT die doelmatiger kan maken. De financiele sector draagt het herstel en redelijkerwijs mag verwacht worden dat de overheden volgend jaar terugkomen, want ook zij moeten doelmatiger gaan werken.

In Nederland steeg de netto omzet in de eerste helft van 2011 met 3,5% tot Ä175 miljoen. Dat de totale netto omzet toch 4,8% steeg kwam door betere omzetgroei in BelgiŽ en Luxemburg. Rekening houdend met de omzet van inmiddels verkochte belangen daalde de totale omzet nog licht. Ook leed Ordina nog Ä7,7 miljoen verlies maar met een eigen vermogen dat 50% is van het balanstotaal kan de onderneming dat wel verteren. Het gemiddelde aantal medewerkers is 18% gedaald en er worden weer jonge profs en specialisten aangetrokken.

Over hoe het hele jaar zal aflopen spreekt Ordina zich niet uit. Het management is toch wel bang dat banken en verzekeraars bestedingen weer afknijpen gezien de onzekerheden over de schuldencrisis. Ook de voor Ordina belangrijke overheidsmarkt is nog terughoudend, maar Ordina stelt terecht dat de investeringsstop daar niet meer al te lang kan duren omdat de overheden anders een technologische achterstand oplopen die niet makkelijk meer is in te halen.

FinanciŽn
De gerealiseerde omzet in het marktsegment financiŽle dienstverlening steeg met 23,8% naar EUR 67,2 miljoen (H1 2010: EUR 54,3 miljoen). Een deel van de stijging werd veroorzaakt door kortlopende projecten en betrof met name individuele capaciteit. Opdrachten voor klanten liggen onder andere op het terrein van compliance, risk management, EU wet- en regelgeving (o.a. Basel 3 en Solvency 2), transparantie van besturing en kostenbesparingen. Ordina is door Achmea geselecteerd voor een driejarige opdracht voor het beheer van de Rente Herzienings Component applicatie. Daarnaast is het beheer- en onderhoudscontract van de applicaties van postagentschappen in opdracht van Postkantoren B.V. met 2,5 jaar verlengd.

Overheid
De omzet in het marktsegment overheid/zorg liet een daling zien van 6,4% tot EUR 86,9 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Na de sterke daling van 22,3% van 2009 naar 2010 lijkt de omzetdaling nu af te vlakken. De vorig jaar aangekondigde bezuinigingen spelen een belangrijke rol. Besluitvorming wordt uitgesteld waardoor
nieuwe opdrachten langer uitblijven. Het huidige jaar is hiermee een jaar van heroriŽntatie geworden waarin vooral veel voorbereidingen worden getroffen voor nieuw beleid en een nieuwe wijze van IT uitvoering. Ordina splitst de omzet in overheid en zorg helaas niet. De Raad voor de Rechtspraak koos Ordina voor een tweejarige mantelovereenkomst voor de inhuur van applicatiebeheerders. De Dienst ICT-Uitvoering (DICTU) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie selecteerden Ordina voor een driejarige mantelovereenkomst voor applicatieontwikkeling en onderhoud.

Zorg
In de zorgmarkt is volgens Ordina duidelijk een kentering naar grotere transparantie waarneembaar. Zorginstellingen wensen focus op klantgerichtheid en efficiŽntie. Optimalisatie van logistieke processen moet zorgen voor verdere kostenbesparingen.
ICT speelt hierin een belangrijke rol. In de zorgsector sloot Menzis een tweejarige mantelovereenkomst met Ordina voor ICT- en informatiemanagement.

Industrie
De omzet in het marktsegment industrie bedroeg in de afgelopen periode EUR 64,9 miljoen, een toename van 4,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl hier in de periode 2009/2010 nog sprake was van een daling van 4,6%. De groei in de afgelopen periode is gerealiseerd door omzetgroei zowel in Nederland als ook in BelgiŽ/Luxemburg. Waarschijnlijk zit de meeste groei bij de zuiderburen.

Offshore
Ordina worstelt nog met het verplaatsen van activiteiten naar het goedkopere buitenland. Dit betreft nog maar 6% van de activiteiten. In de komende maanden beslist Ordina of zij een eigen nearshore activiteit zal opzetten. Op dit gebied heeft Ordina een grote achterstand met concurrenten zoals Atos en Capgemini en het is de vraag of de onderneming dat nog wel moet gaan doen.

Titel: Lichtpunten bij Ordina
Auteur: Adriaan Meij
Beschikbaar als: (121 Kb)
Aantal pagina's: 6
Uitgegeven: 24 August 2011
Onderzoekskosten:
Prijs excl. BTW:  0,00 Ä
9% BTW (laag):  0,00 Ä
Verzendkosten:  0,00 Ä

Totaal: 

Gratis!
Bent u abonnee? Log dan nu in om deze publicatie direct te downloaden:

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Opslaan

Login vergeten?
Abonneer nu


Geen abonnee? Geen probleem! Abonneer nu of bestel deze publicatie GRATIS en ontvang het volledige document per e-mail. Voer nu uw gegevens in:
BESTELFORMULIER
Geslacht De heer Mevrouw
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Functie
Bedrijf
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
 
U ontvangt het volledige document als bijlage per email. (A.u.b. geen gratis e-mailadres invoeren zoals @hotmail.com of @msn.com)
Email
Email Herhaal email
Land
Uw referentie
Opmerking

Tip:

 Bewaar mijn gegevens op deze computer

Historisch dossier Ordina
Nieuwe kansen voor Ordina 31 Mai 2019
Ordina kan vlammen 21 Feb 2015
De uitdaging van Ordina 10 Nov 2014
Bedrijfsmodel IT dienstverleners op schop 9 Mai 2013
Lichtpunten bij Ordina 24 Aug 2011
Uitdaging voor Ordina is winstherstel 17 Mrz 2009
Zou U in aandelen Ordina beleggen? 18 Mrz 2004
Ordina kan productiviteit verbeteren 6 Mrz 2003
Ordina Profiel 2003 17 Dez 2002
Aanpak Ordina wekt vertrouwen 7 Sep 2001

OVERIG RECENT ONDERZOEK:

JULI 2020
Omzet Oracle stagneert 100,00 Ä

JUNI 2020
Omstreden Coronawet Gratis!
Rimpel ťn Ramp Gratis!

MAI 2020
Een complot of niet Gratis!
Oversterfte Coronavirus ebt weg Gratis!
Strijd tegen de lockdown Gratis!

APRIL 2020
Philips verwacht omzetherstel Gratis!
Virus velt economie Gratis!
IMF vreest kredietcrisis Gratis!

MńRZ 2020
Afnemende groei besmettingen Covid-19 Gratis!

FEBRUAR 2020
Omzet Oracle blijft stagneren 299,00 Ä
KPN klem tussen concurrentie en schulden 299,00 Ä
Philips in oog van handelsstorm 299,00 Ä

JANUAR 2020
Een ecosysteem van liefde 299,00 Ä
China deal ASML geen halszaak 99,00 Ä
Abonneer nu!

Ontvang dit boek gratis bij een jaarabonnement!

Lees verder..


 

Top - Sitemap - Twitter - RSS - Over ons - Contact

© 2020 AME Research BV