Gebruikersnaam:
Wachtwoord: Opslaan?Research aanbod
Analyses (1349)
Rapporten (75)
English (7)

Probeer gratis:
Whitepapers (1)
Analyses (84)

- Abonneer nu
- Login vergeten?
- Contact

Zoek in archief
Meer zoekopties..

AME ANALIST
Strategisch ICT bedrijven vergelijken op basis van jaarcijfers?

Meer info..

Euroleningen goede oplossing
Door Adriaan Meij

24 aug 2011 - Steeds meer politici in Nederland en Duitsland willen de opkomst van euro-obligaties de pas afsnijden. Dat is onjuist. Deze solidaire leningen herstellen vertrouwen.

Het kenmerk van deze obligaties is dat zij door de Europese Unie worden uitgegeven en daardoor een Europese rente dragen. Deze rente is hoger dan die voor Nederlandse of Duitse staatsleningen, maar lager voor leningen van zwakkere landen zoals Italië, Spanje of Griekenland. Het kenmerk van deze leningen op Europees niveau is dat zij het teken van Europese solidariteit dragen.

Oud VVD-leider en oud eurocommissaris Frits Bolkestein toont zich in een brief in NRC verklaard tegenstander van de euro-obligatie. Hij en voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad zien de euroleningen als een slaappil die de tekortlanden in staat stelt tegen te lage rente te lenen en daardoor in een dolce far niente op te grote voet te leven. Euroleningen schermen de zwakke landen af van de markt. Bolkestein is gehecht aan de natiestaat, die binnen Europa zijn eigen broek ophoudt. Hij is tegenstander van eurofederalisme dat de lasten deelt.

Bolkestein cum suis koersen daarmee steeds meer af op een confrontatie tussen de zuidelijke en westelijke eurolanden met het risico dat de muntunie opgebroken wordt. We keren dan terug naar de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw met intense spanningen tussen lire, gulden en mark. Opsplitsing in een of andere vorm, als dat al kan, leidt tot financiële chaos en grote afwaarderingen bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen. Nederlandse belangen in de Middellandse zeelanden verliezen door devaluatie veel waarde. Dit leidt tot een zware recessie die ook waarden in de publieke sectoren fors onder druk zal zetten, zoals die van onroerend goed. Nederland wordt te duur voor export wat lonen fel onder druk zet. Het zijn niet de rijken, maar juist de gewone mensen die modaal of daaronder verdienen, of een uitkering hebben, die materieel het meest lijden onder een aanhoudende eurocrisis. Zij worden werkloos, verdienen minder, moeten meer voor zorg en onderwijs betalen. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom zij op partijen stemmen die nationalisme verheerlijken.

Anders dan de prognoses van het CPB en het Kabinet waren, zit de Nederlandse economie nu al in een groeivertraging waarop bedrijven en overheden steeds meer reageren door snijden in de kosten om winst over te houden, in plaats van door te investeren in innovaties. De innovaties die er zijn, zoals op het gebied van smart energy, flexibel werken en MVO vergen nog veel tijd om tot wasdom te komen. Het opkomend nationalisme van de kiezer remt het politieke vermogen om de eurocrisis aan te pakken af. De Europese Centrale Bank kan ook niet doorgaan met stapelen van slechte leningen van de zwakke landen. Het vooruitzicht is toch al een lange periode met weinig of geen groei en het grote risico dat het spook van de inflatie terugkeert.

Het samenvoegen van alle Europese schulden in een gezamenlijke euro-obligatie betekent solidariteit en leidt tot een Europa dat veel meer is dan een muntunie. Wat de modaliteiten precies zijn kan verder uitgewerkt worden. Het is geen panacee voor het chronische tekort aan economische groei dat zeker nu de wereldeconomie het ook laat afweten nog een aantal jaren zal aanhouden. Het is wel een stap op weg naar herstel van vertrouwen in het Europese project. Nederland heeft decennialang uitermate geprofiteerd van de opkomst van de euro. Nu is er een overgangsperiode waarin solidariteit en vertrouwensherstel de basis moeten vormen. Daarom zijn euroleningen een goede oplossing.

Titel: Euroleningen goede oplossing
Auteur: Adriaan Meij
Beschikbaar als: (119 Kb)
Aantal pagina's: 4
Uitgegeven: 24 augustus 2011
Onderzoekskosten:
Prijs excl. BTW:  € 0,00
9% BTW (laag):  € 0,00
Verzendkosten:  € 0,00

Totaal: 

Gratis!
Bent u abonnee? Log dan nu in om deze publicatie direct te downloaden:

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Opslaan

Login vergeten?
Abonneer nu


Geen abonnee? Geen probleem! Abonneer nu of bestel deze publicatie GRATIS en ontvang het volledige document per e-mail. Voer nu uw gegevens in:
BESTELFORMULIER
Geslacht De heer Mevrouw
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Functie
Bedrijf
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
 
U ontvangt het volledige document als bijlage per email. (A.u.b. geen gratis e-mailadres invoeren zoals @hotmail.com of @msn.com)
Email
Email Herhaal email
Land
Uw referentie
Opmerking

Tip:

 Bewaar mijn gegevens op deze computer

Historisch dossier AME Research BV
IMF positief over economie 23 apr 2021
Stop winstmaximering als doel 14 mrt 2021
Uitstoot naar NUL 14 mrt 2021
Duurzaam samenleven 1 mrt 2021
Stop datahonger 14 feb 2021
The Great Reset 16 jan 2021
Vrede op aarde 11 dec 2020
Roep om soepeler beleid met focus 26 aug 2020
Draagvlak of spoedwet 23 aug 2020
Omstreden Coronawet 25 jun 2020
Rimpel én Ramp 18 jun 2020
Een complot of niet 19 mei 2020
Oversterfte Coronavirus ebt weg 16 mei 2020
Strijd tegen de lockdown 6 mei 2020
Virus velt economie 17 apr 2020
IMF vreest kredietcrisis 16 apr 2020
Afnemende groei besmettingen Covid-19 26 mrt 2020
Financieel trendrapport ICT Diensten 2019 29 nov 2019
Verstandig pensioenakkoord 15 jun 2019
Gaan stemmen is kern van EU verkiezingen 11 mei 2019

OVERIG RECENT ONDERZOEK:

APRIL 2021
ICT sector floreert Gratis!
IMF positief over economie Gratis!

MAART 2021
Stop winstmaximering als doel Gratis!
Uitstoot naar NUL Gratis!
Duurzaam samenleven € 15,00

FEBRUARI 2021
Stop datahonger Gratis!

JANUARI 2021
Een onderneming als een jongensboek € 15,00
The Great Reset € 25,00

DECEMBER 2020
Vrede op aarde Gratis!

NOVEMBER 2020
Exact vol nieuwe plannen € 290,00

AUGUSTUS 2020
Roep om soepeler beleid met focus Gratis!
Draagvlak of spoedwet Gratis!

JULI 2020
Omzet Oracle stagneert € 100,00

JUNI 2020
Omstreden Coronawet Gratis!
Rimpel én Ramp Gratis!
Abonneer nu!

Blijf voordelig en optimaal geďnformeerd met een abonnement op onze publicaties.

Abonneer nu!


Top - Sitemap - Twitter - RSS - Over ons - Contact

© 2021 AME Research BV