Gebruikersnaam:
Wachtwoord: Opslaan?Research aanbod
Analyses (1349)
Rapporten (75)
English (7)

Probeer gratis:
Whitepapers (1)
Analyses (84)

- Abonneer nu
- Login vergeten?
- Contact

Zoek in archief
Meer zoekopties..

AME ANALIST
Strategisch ICT bedrijven vergelijken op basis van jaarcijfers?

Meer info..

Rechts kabinet geen gelopen race
Leiders bouwen kaartenhuis
Door Adriaan Meij

14 sep 2010 - De kans dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV en GPV niet tot stand komt is heel klein geworden, maar de schok van de bezuinigingen komt keihard bij het CDA aan.

Waarschijnlijk zal het congres van het CDA een dergelijk kabinet niet  tegenhouden. Toch blijven de morele en sociaaleconomische scheidslijnen scherp. Wanneer de consequenties van €18 miljard bezuinigen in de haarvaten van de maatschappij doordringen kan het verzet in het CDA, maar ook bij de PVV achterban groot worden. De race is nog niet gelopen.

Voor zover het gaat om financiële- en sociaaleconomische onderwerpen maakt het niet veel uit of dit of een ander kabinet er komt. Er zal fors bezuinigd worden, ook in een andere combinatie van regeringspartijen. Alleen zou de keuze van bezuinigingen verschillend zijn. Nederland wil zo spoedig mogelijk opnieuw naar een overschot op de begroting en terugdringen van de staatsschuld, een situatie die halverwege het voorbije decennium binnen bereik lag. De burger gaat bloeden voor de redding van het bankwezen die door de verhoogde kapitaaleisen op zich als tot minder economisch herstel leidt.

Het debat ging over kernprincipes van onze samenleving zoals vrijheid van godsdienst en al dan niet etnische zuivering. Geert Wilders legt de bijl aan de wortels van die principes bijvoorbeeld door de islam een politieke ideologie te noemen in plaats van een godsdienst en etnische registratie van bepaalde bevolkingsgroepen te eisen. Wanneer de islam een politieke ideologie genoemd wordt kan dat ook van het christendom en in het bijzonder van de hiërarchisch georganiseerde Rooms-katholieke kerk gezegd worden. De scheiding tussen kerk en staat is dan weg. Godsdienst en politiek raken onlosmakelijk vermengd. We vallen eeuwen terug. Zolang godsdiensten evangeliseren en de waarheid in pacht menen te hebben, zolang heerst dit vraagstuk.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen is exponent van rationele politiek die gewetenszaken tot het persoonlijke domein rekent. Hij is machtspoliticus. Zijn CDA staat pal achter fundamentele vrijheden, ook als zijn business partner Wilders het tegendeel predikt. Er is een onverwoestbare zekerheid van het eigen gelijk dat politiek zakendoen met de tegenstander niet verhindert. De Bourgondische Nederlands Hervormde tak van het CDA sluit hierbij aan. Het protest komt van de gereformeerde christenen binnen de partij. Dat zijn de protestanten die bij hun persoonlijke geweten te biecht gaan, mannen zoals Ab Klink. Zij zijn in de minderheid en daarom zal ook het congres van het CDA akkoord gaan met een door de CDA fractie omarmd regeerakkoord. Zij verhuizen naar D66, Groenlinks of de PvdA. Aan het eind van de rit is het CDA een splinterpartij. In essentie blaast Verhagen het CDA op.

Zo staat het kaartenhuis erbij. Nederland neemt afscheid van 60 jaar stabiliteit. Maar het kan ook nog zo uitpakken dat de humanistisch georiënteerde christenen binnen het CDA de serieuze sociale effecten van de bezuinigingen niet verteren en de partij tot een koerswijziging dwingen. Samen met de negatieve effecten van de nieuwe kapitaaleisen voor banken, de kwetsbaarder wordende positie van de Chinese economie en de beperkte Europese stabiliteit kan minder dan €18 miljard bezuinigen wenselijk worden. Kan het CDA socialer uit de verf willen komen en als “middenpartij”, zoals Verhagen vandaag benadrukte, toch meer de richting van de PvdA opzoeken.

Wij hebben in mei een bezuinigingspakket van €23 miljard doorgerekend met investeringen van €13 miljard zodat er netto €10 miljard bezuinigingen waren en kregen daarvoor het cijfer 9 van expert Willem Vermeend en zijn site De Baas van Nederland. Het resultaat was goed voor de economie en  de werkgelegenheid, maar slecht voor de koopkracht en de consumptie. In totaal wordt bij deze opstelling vooral op het gebied van sociale zekerheid, arbeid, openbaar bestuur en wonen €23,35 miljard bezuinigd in de periode 2011-2015. De harde pijn van de financiële crisis en de daarop volgende landencrisis slaat vooral neer in deze sectoren.  Daar staat voor €13,3 miljard aan investeringen tegenover plus 1% belastingverlaging. Met investeringen in het bijzonder in digitaliseren van sectoren, energiebesparing, hogere lerarensalarissen, wind- en zonne-energie en in het spoor en het openbaar vervoer. Deze investeringen zullen Nederland een ander gezicht geven en bijdragen aan klimaat en milieu.

De consequenties voor de ICT sector waarop onderzoek van AME Research zich richt zijn ingrijpend, ook wanneer een mix van de programma’s van de politieke partijen wordt uitgevoerd.

1. De beperkte economische groei van 1,75% tot 2,50% leidt tot een vrijwel gelijke omzetgroei in de ICT sector omdat gebleken is dat deze sector ingebed is in de economie. Dit leidt tot overcapaciteit en tot consolidatie zowel in hardware, software als diensten.

2. De ICT sector verzwakt financieel. ICT ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van opdrachten van overheden en de semipublieke sector of van de consumentenmarkten kunnen gemakkelijk in serieuze financiële moeilijkheden komen wanneer zij hun strategie en operaties niet aanpassen.

3. Daling van de koopkracht en consumptieve bestedingen leidt tot minder omzet in de consumentenmarkten

4. ICT ondernemingen gericht op export hebben goede kansen

5. Wanneer de digitale agenda wordt doorgezet voor de gezondheidszorg, energie en verkeer en vervoer komen daar  miljardeninvesteringen beschikbaar voor ICT ondernemingen die state of the art kunnen adviseren en bijbehorende producten en diensten leveren.

6. Er is bij overheden en grote bedrijven een vergaande vorm van ketenintegratie ontstaan tussen afnemers, klanten en andere belanghebbende. Door onvoldoende regie, beheer en onderhoud neemt het risico toe dat ketens ontwricht raken wanneer de zwakste schakels het begeven.

Titel: Rechts kabinet geen gelopen race
Auteur: Adriaan Meij
Beschikbaar als: Adobe PDF document (61 Kb)
Aantal pagina's: 1
Uitgegeven: 14 september 2010
Onderzoekskosten:
Prijs excl. BTW:  € 0,00
9% BTW (laag):  € 0,00
Verzendkosten:  € 0,00

Totaal: 

Gratis!
Bent u abonnee? Log dan nu in om deze publicatie direct te downloaden:

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Opslaan

Login vergeten?
Abonneer nu


Geen abonnee? Geen probleem! Abonneer nu of bestel deze publicatie GRATIS en ontvang het volledige document per e-mail. Voer nu uw gegevens in:
BESTELFORMULIER
Geslacht De heer Mevrouw
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Functie
Bedrijf
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
 
U ontvangt het volledige document als bijlage per email. (A.u.b. geen gratis e-mailadres invoeren zoals @hotmail.com of @msn.com)
Email
Email Herhaal email
Land
Uw referentie
Opmerking

Tip:

 Bewaar mijn gegevens op deze computer

Historisch dossier AME Research BV
IMF positief over economie 23 apr 2021
Stop winstmaximering als doel 14 mrt 2021
Uitstoot naar NUL 14 mrt 2021
Duurzaam samenleven 1 mrt 2021
Stop datahonger 14 feb 2021
The Great Reset 16 jan 2021
Vrede op aarde 11 dec 2020
Roep om soepeler beleid met focus 26 aug 2020
Draagvlak of spoedwet 23 aug 2020
Omstreden Coronawet 25 jun 2020
Rimpel én Ramp 18 jun 2020
Een complot of niet 19 mei 2020
Oversterfte Coronavirus ebt weg 16 mei 2020
Strijd tegen de lockdown 6 mei 2020
Virus velt economie 17 apr 2020
IMF vreest kredietcrisis 16 apr 2020
Afnemende groei besmettingen Covid-19 26 mrt 2020
Financieel trendrapport ICT Diensten 2019 29 nov 2019
Verstandig pensioenakkoord 15 jun 2019
Gaan stemmen is kern van EU verkiezingen 11 mei 2019

OVERIG RECENT ONDERZOEK:

APRIL 2021
ICT sector floreert Gratis!
IMF positief over economie Gratis!

MAART 2021
Stop winstmaximering als doel Gratis!
Uitstoot naar NUL Gratis!
Duurzaam samenleven € 15,00

FEBRUARI 2021
Stop datahonger Gratis!

JANUARI 2021
Een onderneming als een jongensboek € 15,00
The Great Reset € 25,00

DECEMBER 2020
Vrede op aarde Gratis!

NOVEMBER 2020
Exact vol nieuwe plannen € 290,00

AUGUSTUS 2020
Roep om soepeler beleid met focus Gratis!
Draagvlak of spoedwet Gratis!

JULI 2020
Omzet Oracle stagneert € 100,00

JUNI 2020
Omstreden Coronawet Gratis!
Rimpel én Ramp Gratis!
Abonneer nu!

Blijf voordelig en optimaal geïnformeerd met een abonnement op onze publicaties.

Abonneer nu!


Top - Sitemap - Twitter - RSS - Over ons - Contact

© 2021 AME Research BV