Gebruikersnaam:
Wachtwoord: Opslaan?Research aanbod
Analyses (1351)
Rapporten (75)
English (7)

Probeer gratis:
Whitepapers (1)
Analyses (85)

- Abonneer nu
- Login vergeten?
- Contact

Zoek in archief
Meer zoekopties..

AME ANALIST
Strategisch ICT bedrijven vergelijken op basis van jaarcijfers?

Meer info..

Productvernieuwing, marketing en verkoop
Wapens tegen daling besteedbaar inkomen
Door Adriaan Meij

18 jan 2008 - Politieke leiders praten bedrijfsleven en consumenten angst aan door Amerikaanse crisis. Dat is onterecht. Investeer in vernieuwing, marketing en verkoop

Politieke leiders praten bedrijfsleven en consumenten angst aan door de Amerikaanse hypotheekcrisis. Dat is onterecht. Wat moet er gebeuren? Investeren in vernieuwing, marketing en verkoop. Als we dat niet doen neemt het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland in 2008 op maandbasis met 13 euro per maand af. Zie www.nibud.nl. Politici, werkgevers en bankiers pleiten voor loonmatiging en kostenbesparing. Ondernemingen denken dat schaalvergroting door fusies en acquisities een oplossing is. De werkelijke oplossingen zitten ergens anders.

Geef uw commentaar op www.studio2100.nl

Falend bestuur en toezicht 
Steeds duidelijker wordt het hoe verziekt het mondiale financiële systeem is waarvan Wall Street het hart vormt. De grootste bank van Amerika, Citigroup, nam over het vierde kwartaal een verlies van $10 miljard omdat de hypothekenportefeuille met $18 miljard moest worden gesaneerd. Andere banken moesten ook miljarden dollar afschrijven. Tekorten worden aangezuiverd door staatsfondsen uit Arabische golfstaten, China en Singapore.

De totale omvang van afboekingen op slechte leningen ten opzichte van de financiële reserves van investeerders is niet verontrustend. Met te hulp schietende investeerders uit de hele wereld en soepele steunmaatregelen van de Centrale Banken in Amerika en Europa is de schade te herstellen.

Verontrustend is dat grote banken zouden omvallen zonder deze noodzakelijke steunoperaties. Om de impact daarvan te kunnen begrijpen moeten we terug naar eind jaren twintig van de vorige eeuw.

Verontrustend is dat het Amerikaanse bankwezen ontsnapte aan heersende wet- en regelgeving, dan wel dat deze regelgeving niet voldeed. Dat bestuur en toezicht tekort schoten. De bankcrisis is geen Act of God, maar gevolg van falend bestuur en toezicht van banken en Centrale Banken. De vroege symptomen van de hypotheekcrisis en de val van huizenprijzen zijn onderschat.

In Amerika wordt ook de impact van vergrijzing op de kosten van sociale zekerheid en gezondheidszorg nog steeds onderschat. Voor belastingverlaging is in dat land geen ruimte meer. Ook voor goed onderwijs is veel meer geld nodig. Amerikanen zullen meer belasting moeten gaan betalen wanneer zij elementaire sociale zekerheid en onderwijs in stand willen houden.

De aanzuivering van de Amerikaanse bankafschrijvingen door buitenlandse staatsfondsen is geen free ride, maar schept verplichtingen waarvan consequenties – mogelijk ook politieke – nog niet kunnen worden overzien. Er kan bescherming van nationaal geachte belangen zoals havens, luchthavens, energie- en voedselvoorziening uit voortvloeien.

Voorbarige reacties in Nederland
Bewustwording van de werkelijke financiële toestand, waarin Amerika verkeert, heeft effect op de Nederlandse economie. Ondernemingen met een fors omzetaandeel in de VS, zoals Philips, Ocė en ondernemingen die al hun kaarten op de Amerikaanse markt zetten, krijgen er last mee. Amerikaanse ondernemingen zullen veel harder in Europa kunnen concurreren, wat lastig is voor de Europese computerbusiness, autobusiness en andere sectoren. De Amerikaanse kredietcrisis leidde ertoe dat leraren en ambtenaren in 2007 slechts een rendement haalden van 3,8% op hun bij het ABP ondergebrachte pensioenvermogen. Een schijntje, na aftrek van inflatie. ABP heeft zo een rendementsdaling van 2006 op 2007 van 60% op massieve Nederlandse pensioenvermogens gerapporteerd.

Beurzen absorberen het slechte nieuws dezer dagen in een hoog tempo en zullen medio maart wel aangepast zijn aan een realistischer – lager - niveau waarop nieuw geld toestroomt en de crisis wordt geďsoleerd. Het hameren van de Nederlandse politieke elite op loonmatiging, risico mijden en bezuinigen is dan ook voorbarig.

De Amerikaanse economie is ten opzichte van de Europese en Aziatische economieën van relatieve betekenis voor Nederland. Binnen Europa en in relatie tot landen als China, India en Rusland ontwikkelt Nederland al een eigen dynamiek, die min of meer loskomt van het traditionele, vooral door de effectenhandel bepaalde trans-Atlantische beeld. Een voorbeeld is dat de goede financiële resultaten van ASML op de beurs worden afgestraft omdat op Nasdaq – dat voor 20% eigendom is van de staat Dubai – de technologiesector onder vuur lag wegens onbevredigende cijfers van Intel.

Herstructureringen noodzakelijk
Zonneklaar is dat Nederlandse ondernemingen, vooral de grote, beursgenoteerde ondernemingen, meer winst moeten maken en dat de publieke sector een stuk doelmatiger moet werken.  Deze voor de sociaal- en financieel-economische structuur van Nederland onmisbare sectoren moeten zodanig herstructureren dat zij weer een macro-economische bijdrage leveren aan de binnenlandse economie.

Dat gaat niet met grote, abstracte vergezichten, zoals nieuw land in de Noordzee, maar met gecalculeerd besteden en investeren, verdere procesautomatisering, leveren van net iets betere producten en diensten, transacties verrichten die voor beide partijen toegevoegde waarde hebben, doorgaan met de opbouw van de informatie-economie door productvernieuwing, marketing en verkoop. Alleen op die manier kan een daling van besteedbaar inkomen van 13 euro per maand per hoofd van de bevolking omgezet worden in een stijging ervan.

p.s. U kunt deze analyse hier gratis als document bestellen en op www.studio2100.nl uw commentaar erop geven.

Titel: Productvernieuwing, marketing en verkoop
Auteur: Adriaan Meij
Beschikbaar als: Adobe PDF document (102 Kb)
Aantal pagina's: 1
Uitgegeven: 18 januari 2008
Onderzoekskosten:
Prijs excl. BTW:  € 0,00
9% BTW (laag):  € 0,00
Verzendkosten:  € 0,00

Totaal: 

Gratis!
Bent u abonnee? Log dan nu in om deze publicatie direct te downloaden:

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Opslaan

Login vergeten?
Abonneer nu


Geen abonnee? Geen probleem! Abonneer nu of bestel deze publicatie GRATIS en ontvang het volledige document per e-mail. Voer nu uw gegevens in:
BESTELFORMULIER
Geslacht De heer Mevrouw
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Functie
Bedrijf
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
 
U ontvangt het volledige document als bijlage per email. (A.u.b. geen gratis e-mailadres invoeren zoals @hotmail.com of @msn.com)
Email
Email Herhaal email
Land
Uw referentie
Opmerking

Tip:

 Bewaar mijn gegevens op deze computer

Historisch dossier AME Research BV
Nieuw tijdperk op komst 25 okt 2022
Zorgsoftware is ratjetoe 19 okt 2022
IMF positief over economie 23 apr 2021
Stop winstmaximering als doel 14 mrt 2021
Uitstoot naar NUL 14 mrt 2021
Duurzaam samenleven 1 mrt 2021
Stop datahonger 14 feb 2021
The Great Reset 16 jan 2021
Vrede op aarde 11 dec 2020
Roep om soepeler beleid met focus 26 aug 2020
Draagvlak of spoedwet 23 aug 2020
Omstreden Coronawet 25 jun 2020
Rimpel én Ramp 18 jun 2020
Een complot of niet 19 mei 2020
Oversterfte Coronavirus ebt weg 16 mei 2020
Strijd tegen de lockdown 6 mei 2020
Virus velt economie 17 apr 2020
IMF vreest kredietcrisis 16 apr 2020
Afnemende groei besmettingen Covid-19 26 mrt 2020
Financieel trendrapport ICT Diensten 2019 29 nov 2019

OVERIG RECENT ONDERZOEK:

OKTOBER 2022
Nieuw tijdperk op komst Gratis!
Zorgsoftware is ratjetoe € 50,00

APRIL 2021
Het familiestatuut Gratis!
IMF positief over economie Gratis!

MAART 2021
Stop winstmaximering als doel Gratis!
Uitstoot naar NUL Gratis!
Duurzaam samenleven € 15,00

FEBRUARI 2021
Stop datahonger Gratis!

JANUARI 2021
Een onderneming als een jongensboek € 15,00
The Great Reset € 25,00

DECEMBER 2020
Vrede op aarde Gratis!

NOVEMBER 2020
Exact vol nieuwe plannen € 290,00

AUGUSTUS 2020
Roep om soepeler beleid met focus Gratis!
Draagvlak of spoedwet Gratis!

JULI 2020
Omzet Oracle stagneert € 100,00
Abonneer nu!

Blijf voordelig en optimaal geďnformeerd met een abonnement op onze publicaties.

Abonneer nu!


Top - Sitemap - Twitter - RSS - Over ons - Contact

© 2024 AME Research BV