Gebruikersnaam:
Wachtwoord: Opslaan?Research aanbod
Analyses (1303)
Rapporten (74)
English (7)

Probeer gratis:
Whitepapers (1)
Analyses (67)

- Abonneer nu
- Login vergeten?
- Contact

Zoek in archief
Meer zoekopties..

AME ANALIST
Strategisch ICT bedrijven vergelijken op basis van jaarcijfers?

Meer info..

Productvernieuwing, marketing en verkoop
Wapens tegen daling besteedbaar inkomen
Door Adriaan Meij

18 jan 2008 - Politieke leiders praten bedrijfsleven en consumenten angst aan door Amerikaanse crisis. Dat is onterecht. Investeer in vernieuwing, marketing en verkoop

Politieke leiders praten bedrijfsleven en consumenten angst aan door de Amerikaanse hypotheekcrisis. Dat is onterecht. Wat moet er gebeuren? Investeren in vernieuwing, marketing en verkoop. Als we dat niet doen neemt het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland in 2008 op maandbasis met 13 euro per maand af. Zie www.nibud.nl. Politici, werkgevers en bankiers pleiten voor loonmatiging en kostenbesparing. Ondernemingen denken dat schaalvergroting door fusies en acquisities een oplossing is. De werkelijke oplossingen zitten ergens anders.

Geef uw commentaar op www.studio2100.nl

Falend bestuur en toezicht 
Steeds duidelijker wordt het hoe verziekt het mondiale financiële systeem is waarvan Wall Street het hart vormt. De grootste bank van Amerika, Citigroup, nam over het vierde kwartaal een verlies van $10 miljard omdat de hypothekenportefeuille met $18 miljard moest worden gesaneerd. Andere banken moesten ook miljarden dollar afschrijven. Tekorten worden aangezuiverd door staatsfondsen uit Arabische golfstaten, China en Singapore.

De totale omvang van afboekingen op slechte leningen ten opzichte van de financiële reserves van investeerders is niet verontrustend. Met te hulp schietende investeerders uit de hele wereld en soepele steunmaatregelen van de Centrale Banken in Amerika en Europa is de schade te herstellen.

Verontrustend is dat grote banken zouden omvallen zonder deze noodzakelijke steunoperaties. Om de impact daarvan te kunnen begrijpen moeten we terug naar eind jaren twintig van de vorige eeuw.

Verontrustend is dat het Amerikaanse bankwezen ontsnapte aan heersende wet- en regelgeving, dan wel dat deze regelgeving niet voldeed. Dat bestuur en toezicht tekort schoten. De bankcrisis is geen Act of God, maar gevolg van falend bestuur en toezicht van banken en Centrale Banken. De vroege symptomen van de hypotheekcrisis en de val van huizenprijzen zijn onderschat.

In Amerika wordt ook de impact van vergrijzing op de kosten van sociale zekerheid en gezondheidszorg nog steeds onderschat. Voor belastingverlaging is in dat land geen ruimte meer. Ook voor goed onderwijs is veel meer geld nodig. Amerikanen zullen meer belasting moeten gaan betalen wanneer zij elementaire sociale zekerheid en onderwijs in stand willen houden.

De aanzuivering van de Amerikaanse bankafschrijvingen door buitenlandse staatsfondsen is geen free ride, maar schept verplichtingen waarvan consequenties – mogelijk ook politieke – nog niet kunnen worden overzien. Er kan bescherming van nationaal geachte belangen zoals havens, luchthavens, energie- en voedselvoorziening uit voortvloeien.

Voorbarige reacties in Nederland
Bewustwording van de werkelijke financiële toestand, waarin Amerika verkeert, heeft effect op de Nederlandse economie. Ondernemingen met een fors omzetaandeel in de VS, zoals Philips, Ocė en ondernemingen die al hun kaarten op de Amerikaanse markt zetten, krijgen er last mee. Amerikaanse ondernemingen zullen veel harder in Europa kunnen concurreren, wat lastig is voor de Europese computerbusiness, autobusiness en andere sectoren. De Amerikaanse kredietcrisis leidde ertoe dat leraren en ambtenaren in 2007 slechts een rendement haalden van 3,8% op hun bij het ABP ondergebrachte pensioenvermogen. Een schijntje, na aftrek van inflatie. ABP heeft zo een rendementsdaling van 2006 op 2007 van 60% op massieve Nederlandse pensioenvermogens gerapporteerd.

Beurzen absorberen het slechte nieuws dezer dagen in een hoog tempo en zullen medio maart wel aangepast zijn aan een realistischer – lager - niveau waarop nieuw geld toestroomt en de crisis wordt geďsoleerd. Het hameren van de Nederlandse politieke elite op loonmatiging, risico mijden en bezuinigen is dan ook voorbarig.

De Amerikaanse economie is ten opzichte van de Europese en Aziatische economieën van relatieve betekenis voor Nederland. Binnen Europa en in relatie tot landen als China, India en Rusland ontwikkelt Nederland al een eigen dynamiek, die min of meer loskomt van het traditionele, vooral door de effectenhandel bepaalde trans-Atlantische beeld. Een voorbeeld is dat de goede financiële resultaten van ASML op de beurs worden afgestraft omdat op Nasdaq – dat voor 20% eigendom is van de staat Dubai – de technologiesector onder vuur lag wegens onbevredigende cijfers van Intel.

Herstructureringen noodzakelijk
Zonneklaar is dat Nederlandse ondernemingen, vooral de grote, beursgenoteerde ondernemingen, meer winst moeten maken en dat de publieke sector een stuk doelmatiger moet werken.  Deze voor de sociaal- en financieel-economische structuur van Nederland onmisbare sectoren moeten zodanig herstructureren dat zij weer een macro-economische bijdrage leveren aan de binnenlandse economie.

Dat gaat niet met grote, abstracte vergezichten, zoals nieuw land in de Noordzee, maar met gecalculeerd besteden en investeren, verdere procesautomatisering, leveren van net iets betere producten en diensten, transacties verrichten die voor beide partijen toegevoegde waarde hebben, doorgaan met de opbouw van de informatie-economie door productvernieuwing, marketing en verkoop. Alleen op die manier kan een daling van besteedbaar inkomen van 13 euro per maand per hoofd van de bevolking omgezet worden in een stijging ervan.

p.s. U kunt deze analyse hier gratis als document bestellen en op www.studio2100.nl uw commentaar erop geven.

Titel: Productvernieuwing, marketing en verkoop
Auteur: Adriaan Meij
Beschikbaar als: Adobe PDF document (102 Kb)
Aantal pagina's: 1
Uitgegeven: 18 januari 2008
Onderzoekskosten:
Prijs excl. BTW:  € 0,00
9% BTW (laag):  € 0,00
Verzendkosten:  € 0,00

Totaal: 

Gratis!
Bent u abonnee? Log dan nu in om deze publicatie direct te downloaden:

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Opslaan

Login vergeten?
Abonneer nu


Geen abonnee? Geen probleem! Abonneer nu of bestel deze publicatie GRATIS en ontvang het volledige document per e-mail. Voer nu uw gegevens in:
BESTELFORMULIER
Geslacht De heer Mevrouw
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Functie
Bedrijf
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
 
U ontvangt het volledige document als bijlage per email. (A.u.b. geen gratis e-mailadres invoeren zoals @hotmail.com of @msn.com)
Email
Email Herhaal email
Land
Uw referentie
Opmerking

Tip:

 Bewaar mijn gegevens op deze computer

Historisch dossier AME Research BV
Gaan stemmen is kern van EU verkiezingen 11 mei 2019
Breng sociaaldemocratie tot leven 24 mrt 2017
AME TOPSCORERS 2017 16 dec 2016
Financiële trends in IT diensten 7 dec 2016
Omzetgroei ERP onder druk 8 nov 2016
Private Equity neemt ICT over 22 okt 2016
Groei softwaremarkt onder druk 7 okt 2016
Sluipende depressie in EU 30 sep 2016
Vrije markt denken leidt in IT tot chaos 22 sep 2016
Platformdiscussie laait op 25 aug 2016
Oracle koopt Cloud omzet 22 aug 2016
Investeren uit méér staatsschuld 3 jun 2016
Groei Workday zeer kostbaar 5 mei 2016
Fiscale crisis zeer omvangrijk 30 apr 2016
IOT schept golf productiviteit 13 apr 2016
De economie tot 2021 2 apr 2016
Schouders eronder, aan de slag 11 mrt 2016
Eerbetoon aan Hans Wertheim 1 mrt 2016
Adoptie technologie valt tegen 8 jan 2016
Business Software Trends 2016 17 dec 2015

OVERIG RECENT ONDERZOEK:

MEI 2019
Gaan stemmen is kern van EU verkiezingen Gratis!

FEBRUARI 2019
SAP Solide belegging € 25,00

JANUARI 2019
ASML meer onzekerheid € 99,00
AFAS Software: beheerste groei € 99,00
AFAS Software klaar voor morgen Gratis!

APRIL 2017
KPN terug bij af € 669,00

MAART 2017
Breng sociaaldemocratie tot leven Gratis!
Softwaremarkt groeit weer hard € 669,00

FEBRUARI 2017
IBM'S DWINGENDE STRATEGIE € 669,00
Philips Healthcare nu wereldmarktleider € 669,00
AFAS: the winner takes it all Gratis!

DECEMBER 2016
AME TOPSCORERS 2017 € 669,00
Financiële trends in IT diensten € 669,00

NOVEMBER 2016
Omzetgroei ERP onder druk € 669,00

OKTOBER 2016
Private Equity neemt ICT over Gratis!
Abonneer nu!

Ontvang dit boek gratis bij een jaarabonnement!

Lees verder..


 

Top - Sitemap - Twitter - RSS - Over ons - Contact

© 2019 AME Research BV